YÜKSEKOKUL-FAKÜLTE-MESLEK YÜKSEKOKULU ARASINDAKİ FARK

 YÜKSEKOKUL-FAKÜLTE-MESLEK YÜKSEKOKULU ARASINDAKİ FARK

Aralarında ki farkların karıştırıldığı yüksekokul,fakülte ve meslek yüksek okulu hakkında sizleri bilgilendireceğiz.Fakülte ve yüksekokul arasındaki fark nedir sorusunun cevabını genellikle çoğu insan bilmemekte ve tam açıklamasını yapamamaktadır. Aldığınız cevap en basit şekliyle; ikisi de aynı üniversitede okumak olur. Oysa doğru cevap bu değildir.Genellikle üniversiteye giden kişi üniversite kazandım der,babalarımız dedelerimiz fakülte diye söyler.Halkın içinde sohbetler de bizi yüksekokul kavramına yönlendirir.Daha fazla uzatmadan bu üç kavramı sizlere tanıtalım,

Fakülte

TDK’ya göre,bir üniversitenin, öğrenim alanı ya da uzmanlık konusu bakımından ayrılmış kollarından her biri.Örneğin,eğitim fakültesi,hukuk fakültesi olarak ayırabiliriz.Üniversitelere bağlı lisans eğitimi veren kurumlardır.Yani en az 4 yıllık mezunum diyebilmek için fakülte okumanız gerekmektedir.En az dememizin sebebi diş hekimliği fakültesinin 5 yılda bitmesi,bazı bölümlerde ingilizce hazırlık olması sebebiyle 4+1 yıl okunması olarak bahsedebiliriz

Yüksekokul

TDK’ya göre;ortaöğrenim sonrası, üst düzeyde uygulayıcı meslek elemanı yetiştiren yükseköğretim kurumu.

Yüksekokul, üniversitelere bağlıdırlar ve lisans eğitimi verirler. Fakültelerden farkı; uygulamalı eğitim amacıyla kurulmuş olmasıdır.

Tabii gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki; iş hayatında prestij olarak fakülte eğitiminden faklı değiller. Fakülte ile eşit eğitim, eşit diploma, eşit üniversite, eşit hocalar demektir.

Fakülte ve Yüksekokul Arasındaki Farklar

Fakülte ve yüksekokul arasındaki farka baktığımız zaman;Üniversitelere bağlı lisans eğitimi veren kurumlar olan fakülteler, yüksekokuldan farklı olarak mesleğe yönelik uygulamalı eğitim vermek değil de daha çok akademik eğitim vermeye yöneliktir. Yüksekokullar da üniversitelere bağlı lisans eğitimi veren eğitim kurumlarıdır fakat fakültelerden farkı uygulamalı eğitim amacı ile kurulmuşlardır.

Yüksekokullar da, dört yıllık eğitim vermektedir fakat işleyiş bakımından fakültelerden ayrılan eğitim veren okullardır. Unvan ve diploma açısından yüksekokul ile fakülte arasında herhangi bir farklılık yoktur. Fakültelere yüksekokullar üniversitelere ait birimler olmakla birlikte verilen eğitim ve işleyiş açısından birbirlerinden farklıdırlar.

Yüksekokullar üst düzeyde uygulayıcı olma niteliği taşıyacak meslek elemanı yetiştiren yükseköğrenim kurumları statüsündedir.Meslek yüksekokulları da çok karıştırıldığından hatırlatalım; yüksekokul eğitim süresi 4 yıl fakat meslek yüksekokulların eğitim süresi 2 yıldır.

Fakülteler üst düzeyde eğitim ve öğretim veren, bilimsel araştırma ve yayın yapan ayrıca kendisine yüksekokul ve benzeri kuruluşlar bağlanabilen yükseköğretim kurumlarıdır. Her biri ayrı bir eğitim programı yürüten bölümlerden oluşmaktadır. Fakülte eğer bir eğitim programı uyguluyorsa bir bölüm bulunur. Yüksekokullar belirli bir meslek dalına yönelik eğitim ve öğretime ağırlık vererek, her biri farklı eğitim öğretim programı yürüten bölümler ile ana sanat – ana bilim dallarından oluşur.

Meslek Yüksekokulu

Meslek Yüksek Okulu, meslek liselerinin ilgili bölümlerinden sınavsız olarak yerleştiğin 2 yıllık yüksek öğrenim programına verilen addır.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın