TÜRK KAHVESİ

 TÜRK KAHVESİ

Türk kahvesi olarak içtiğimiz muhteşem lezzet bir çok sohbetin olmazsa olmazıdır.Acaba sizlerde kahveyi yudumlarken;bu kahve nerede ve nasıl yetişir yada ülkemizde yetişir mi ve en önemlisi de ülkemizde yetişmemesine rağmen neden Türk Kahvesi dendiğini düşündünüz mü?Evet Türk kahvesi ancak ülkemizde yetişmiyor, ülkemizin iklim koşulları kahve üretimine uygun değil. Kahve çekirdeklerinin elde edildiği ağaç son derece narin bir yapıda olduğu için ülkemiz gibi orta kuşak bölgelerinde yetişmiyor. Sadece deneme maksadıyla bazı bölgelerde kahve ağacı dikimi yapılmış. Kısmen olumlu sonuç da alınmış. Fakat bunlar ticari olarak anlam ifade edebilecek düzeyde kesinlikle değildir. Deneme amaçlı yetiştirildiği yerler mersin ve Mersin’in ilçesi Anamur’dur. Buralarda ülkemizin en nadir sebze, meyve ve bitkileri yetiştiği gibi kahve de yetişmiş; fakat ticareti yapılacak düzeyde değildir.

Türk Kahvesinin adı ise Osmanlı Devleti zamanından kalmış, o zamanlar devletin sınırları çok geniş olduğu için Mısır, Yemen, Arabistan gibi yerlerden getirilen kahve çekirdekleri İstanbul’da kendine has yapılışı ile ün kazanmıştır. Dolayısıyla ünlü olan aslında kahvenin yapılış şeklidir.

Kahvenin Üretim Aşamaları

Kahve ağacının yetiştirilmesi temelde çevresel gereksinimlere bağlıdır. Sıcaklık değerlerinin yıl boyu 17-23 derece arasında olması gerekir. Yılda 1500 mm’lik yağış alması gerekir. Bir orman ağacı olsa da ekimi genellikle ormandan arındırılmış yerlerde yapılır. Kahve üretimi için ilk olarak tohumlar, fideliklerde çimlendirilir ve toprağa dikilir. Ağaçlar toprağa 2*5 m arasında dikilerek doğal ağaçlık alanı anımsatması için yapay gölgeliklerle kapatılır.

Kahve meyveleri olgunlaştığında daha çok elle toplanır. Ardından ıslatılarak veya kurutularak kahve taneleri kabuklardan ayrıştırılır. Çekirdek olarak ortaya çıkan tohumlar kurutularak elekten geçirilir ve satışa hazır hale gelir. Satışa sunulmadan önce yeşil kahve, 200-250 derecede kavrulur. Kavrulan tohumlar ağırlıklarının yaklaşık %25’ini kaybeder. İlk meyve halinden o ana kadar da yaklaşık %65’ini kaybeder. Orta verimlilikte bir bahçeden hektar başına 250-500 kg verim alınır ve bugün en verimli kahve alanları Brezilya’da bulunmaktadır. Burada bazı alanlardan hektar başına 5-6 ton ürün alınabilmektedir. Bu da brezilya kahvesinin her geçen gün piyasada artmasını sağlıyor.

Dünya genelinde kahve yetiştiren ve dünyaya kahve ihraç eden ilk 10 ülkeye baktığımızda sıralamamanın şu şekilde olduğunu görürüz:

  • Brezilya
  • Vietnam
  • Kolombiya
  • Endonezya
  • Etiyopya
  • Honduras
  • Hindistan
  • Uganda
  • Meksika
  • Guatemala

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın