BİR AFRİKA ÜLKESİ:CİBUTİ

 BİR AFRİKA ÜLKESİ:CİBUTİ

Bugünkü merak edilenler köşesine her zaman merak ettiğim Afrika ülkelerinden Cibuti’yi eklemek istedim.Yeni bir ülkeyi tanıma yolunda yaptığım araştırma süreci bile beni heyecanlandırdı.Bakalım bu ufak ama bir o kadar da güzel ülkeyi tanıyalım

Kıyıları boyunca uzanan sahilleri ve plajlarıyla hafızalarda güzel kareler bırakan Cibuti, başkenti ile aynı ismi taşıyan ülkelerden.Nüfusun büyük bir kısmı başkent Cibuti’de yaşamaktadır.Cibuti Cumhuriyeti 27 Haziran 1977 günü Fransa‘dan bağımsızlığını ilan etti. Cibuti, hala “Fransız Somalilandı” olarak adlandırılmaktadır. Cibuti’ye bundan yaklaşık 1,000 yıl önce Arap yarımadası’ndan göçen  Müslüman Somaliler ve  Afarlar yerleşmiştir.

Etiyopya (342 km), Eritre (125 km), Somali (61 km), kıyı şeridi (314 km) uzaklıktadır.Cibuti, gelişmekte olan bir ekonomiye sahiptir. Son 10 yılda ortalama %6’lık büyüme oranı yakalayan ülkede, yeni ulaşım ve altyapı yatırımlarının tamamlanması ile birlikte ekonominin daha hızlı bir büyüme sürecine girmesi beklenmektedir. Ancak yüksek düzeydeki yoksulluk ve işsizlik oranları ülkenin hâlâ en temel sorunlarının başında gelmektedir. Bununla birlikte kayıt dışı ekonominin yaygınlığı sebebiyle ülkedeki refah düzeyinin resmî rakamlara yansıyanın üzerinde olduğu ifade edilmektedir.

Ülke temel gıda ürünleri dışında enerji ve su alanında da kendisine yetebilen bir konumda değildir ve bu temel ihtiyaçlar ülkeyi ithalata bağımlı hâle getirmektedir. Bu bakımdan yabancı sermaye ve yatırımlar kalkınma için daha hayati öneme sahiptir. Son yıllarda Cibuti’deki en önemli yatırımcı ülke Çin’dir. Cibuti limanlarını denize açılan kapısı olarak gören Etiyopya’nın da deniz ticareti ile ilgili yatırımları giderek artmaktadır.Ülke ekonomisi açısından önem taşıyan bir diğer alansa ilginç bir şekilde ülke topraklarında bulunan askerî üslerden elde edilen kira gelirleridir. Hâlihazırda Cibuti’de ABD, Japonya, Almanya ve Fransa’nın üsleri bulunmakta olup Çin, Suudi Arabistan ve İtalya’nın da bu yönde girişimleri vardır.

Cibuti’de Görmeniz Gereken 5 Yer

Görülmesi gereken yerlerin başında, büyüleyici manzarasıyla deniz seviyesinin 150 metre altında yer alan Assal Gölü var.Deniz seviyesinin yaklaşık 150 metre altında yer alan Assal Gölü, Afrika’nın en alçak noktasında yer alıyor. Ülkenin beyaz elması olarak da anılan bu doğa harikası aynı zamanda dünyanın en tuzlu ikinci gölü unvanına da sahip

2. Danakil Çöküntüsü

Cibuti sınırı yakınındaki Etiyopya’da bulunan Afar üçgeninin bir parçası olan Danakil Çöküntüsü, deniz seviyesinin 100 metre altında yer alıyor. Bu bölge yaklaşık 35 santigrat derece ile gezegendeki en yüksek ortalama sıcaklığa sahip yer unvanına da sahiptir.

3. Abbe Gölü

Doğu Afrika’da Etiyopya ile Cibuti sınırı arasında bulunan bir tuz gölü olan Abbe Gölü,450 bin metrekarelik bir alanda yer alıyor. 110 bin metrekarelik bölümü ise tamamen tuzla kaplı olan bu bölge, ülkeye gelen turistlerin en sık ziyaret ettiği yerler arasında. Siz de bu doğal güzelliği görüp harika atmosferin keyfini çıkarmalısınız.

4. Khor Ambado Beach

Ülkenin en ünlü plajı olan Khor Ambado Beach, Fransız Plajı olarak da isimlendiriliyor. Bunun sebebi ise ülkede yaşayan Fransız askerlerin ve ailelerinin de bu plajı kullanması. Yüzme, dalış ve çeşitli su aktivitelerini yapabileceğiniz eğlenceli bir yer olan bu plaj, temiz suları ve upuzun kumsalıyla yaz tatillerinin vazgeçilmez adreslerinden.

5. Moucha Island

Tadjoura Körfezi’nin ortasında bulunan (Moucha Island) Moucha Adası, Cibuti’de dalış yapabileceğiniz en güzel yerlerden. Kızıldeniz’in büyüleyici mercan resiflerini görüp, balina köpek balıklarıyla yüzme deneyimi yaşayabileceğiniz bu dalış noktasına gitmek için Cibuti şehrinden hareket eden tekneleri kullanabilirsiniz. Bu teknelerle adaya ulaşmak ise yaklaşık 10 dakika sürüyor.

Cibuti’de kullanımda olan para birimi Cibuti Frangı’dır. Cibuti Merkez Bankası tarafından üretilip, dağıtımı yapılmaktadır. 1 Cibuti Frangı, 0,041 Türk Lirası’na denk geliyor.

Resmi dilleri olan Arapça ve Fransızca dışında Somalice ve Afarca da kullanılmaktadır.

Yerel saat Türkiye saatine göre 1 saat daha ileridir.

Türkiye’den Cibuti’ye direk uçuş bulunmamaktadır. Diğer ülkelerden aktarmalı olarak gitmeniz gerekmektedir.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın