Sağlık Meslek Lisesi Nedir?

 Sağlık Meslek Lisesi Nedir?

Bu yazımızda sizlere bir zamanların modası sağlık meslek lisesinin tanıtımıyla birlikte öğrenciler ne gibi avantajlara sahip bunları aktarmak istedik. Her yıl yapılan liselere geçiş sınavıyla birlikte en tatlı heyecan olan tercih süreci başlar. Öğrenci ve veliler geleceklerini etkileyecek olan liselerini seçerken tabi ki biraz heyecanlı biraz streslidirler. Genel anlamda ülkemiz ortalamasına bakıldığında en çok tercih Anadolu liselerine yapıldığını görmekteyiz fakat biraz daha derinlemesine indikçe meslek liselerinin, fen liselerinin de Anadolu lisesi kadar merak edildiğini ve tercih edildiğini görmekteyiz. Aslına bakarsak Anadolu lisesi bir klasik olmuştur ve ulaşılması daha kolaydır ki zaten fen lisesini kazanabilmekte, kazandıktan sonra okumak da çok kolay değildir.

Fen lisesi statüsünde olan Sosyal Bilimler Liseleri, sözel ağırlıklı derslerine güvenen ve bu konuda kendisini geliştirip sözel ağırlıklı bir lisans okuma hedefi olan öğrenciler için çok önemlidir. Aynı zaman tam 1 yıl boyunca gününüzün çoğunluğunu İngilizce ile geçireceğinizi de düşünürsek tercih etmememiz için hiç bir sebep kalmamaktadırlar. Anadolu liseleri geçmişten günümüze her zaman en çok kontenjanı olan ve bununla birlikte de en çok tercih edilen okul türüdür. Sağlık meslek liseleri belki bir kaç yıl öncesine göre bazı noktalarda değer kaybetse de ilgili olan öğrenci için hala çok iyi bir noktadadır. Değerli öğrencilerimizin, akıllarındaki soru işaretlerini giderme amaçlı tüm okulları tek tek tanıtacağız. Daha fazla uzatmadan sosyal bilimleri lisesi nedir ve neleri bilmemiz bizlere yol gösterecektir bakalım.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı kamu ve özel yataklı/yataksız sağlık kurum ve kuruluşlarına ara eleman yetiştirmek üzere açılan okullardır. Türk Millî Eğitiminin genel sağlık alanının özel amaçları doğrultusunda, ortaöğretim seviyesinde genel kültür, sağlık alanıyla ilgili temel bilim, her alan/dala özel mesleki yeterlilik kazandıran, öğrencileri hayata, sağlık alanına ve yükseköğrenime hazırlayan, yabancı dil olarak İngilizce öğretilmesini amaçlayan programlar uygulanmakta olup, ‘Anadolu’ programlarında İngilizce dersi ağırlıklı olarak verilir.

Yapılan değişikliklere göre, sağlık meslek liselerinin bazı programlarına yeni öğrenci kaydedilmeyecek ve böylelikle lise mezunlarının ebe ya da hemşire unvanını kazanması mümkün olmayacak. Yeni Ünvanlar: Sağlık meslek lisesi mezunlarının kazanacağı ünvanlarda da değişiklik yapıldı. Buna göre, sağlık meslek liselerinden sadece ‘Hemşire Yardımcısı’, ‘Ebe Yardımcısı’, ‘Sağlık Bakım Teknisyeni’ ünvanları ile mezun olunabilecek.

Hemşire yardımcısı; sağlık meslek liselerinin hemşire yardımcılığı programından mezun olup hemşire nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenidir.

Ebe yardımcısı; sağlık meslek liselerinin ebe yardımcılığı programından mezun olup ebelerin nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenidir.

Sağlık bakım teknisyeni; sağlık meslek liselerinin sağlık bakım teknisyenliği programından mezun olup en az tekniker düzeyindeki sağlık meslek mensuplarının nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık meslek mensubudur.

 

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın