YAKUTSK

 YAKUTSK

Dünyanın en soğuk kenti’ unvanına sahip olan Yakutsk… Ortalama -40 dereceyi bulan sıcaklığı ile dünyanın en soğuk şehri olarak bilinir. Rusya’nın uzak doğusunda bulunan Yakutistan’ın başkentidir. Yakustk şehrinin nüfusu yaklaşık 210 bin… Kentte sıcaklık kışın -60 derecelere kadar düşebiliyor. Yazları ise sıcaklık 25 dereceye kadar çıkabiliyor. Belki de bu noktada en ilginç olay halkın çoğunluğunu oluşturan Yakutların Türk olması.

Yakutsk kenti zengin madenlere sahiptir. Gümüş,elmas ve altın gibi yer altı zenginlikleri vardır. Yakutistan Rusya Federasyonu topraklarının beşte birini oluşturuyor ve dünyadaki en büyük yüz ölçümüne sahip olan özerk ülke. Çok soğuk olmasına rağmen burada yerleşik hayatın en büyük sebebi yer altı zenginlikleridir. Öyle ki rekor sıcaklıklar da yine bu kent de gözükmektedir. 1924 yılında Yakutsk çevresinde bulunan Oymyakon köyünde hava sıcaklığı tam -71.2 ölçülmüştür.

Biraz da tarihine bakacak olursak, 25 Eylül 1632’de Lena Nehri’nin kıyılarını keşfeden Yenisei centurion Peter Beketov’un bir müfrezesi, Borogon Yakuts’un karasındaki 70 km akış aşağısında nehrin sağ yakasında Yakutsk (Lensky) hapishanesini kurdu. Başından beri hapishane oldukça küçüktü. Garnizonu toplam 30 Kazaktı. 1634’te Yakut kuşatmasından kurtuldu. 1635’te yerel Kazaklar Yakut Kazakları olarak adlandırılma hakkını elde ettiler. 1638’de, hapishane yeni kurulan Yakutsk Voyvodalığı’nın merkezi oldu. 1642-1643’te hapishane Tuymaada vadisindeki modern yerine taşındı.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın